Шарлот Рамплинг (вляво) и Лилиана Кавани позират пред фотографи преди

...
 Шарлот Рамплинг (вляво) и Лилиана Кавани позират пред фотографи преди
Коментари Харесай

Венецианският кинофестивал стана жертва на стачката в Холивуд - липсват американски звезди

 

Шарлот Рамплинг (вляво) и Лилиана Кавани театралничат пред фотографи преди премиарата на " Командирът ", който бе част от церемонията по откриването. Снимка: АП

Международният кинофестивал във Венеция стана жертва на стачката на Гилдията на екранните артисти в Холивуд, заяви Франс прес. 80-ото издание на влиятелния конгрес беше намерено в сряда вечер без звезди и искра на аления килим. Очакваните Ема Стоун, Майкъл Фасбендер и Бенедикт Къмбърбач няма да участват. Италиански филм замести в началото планувания за церемонията американски.

Председателят на журито на фестивала - режисьорът Деймиън Шазел, който също поддържа стачката на актьорите и чиито филми " La La Land " и " Първият човек " са откривали кинофестивала надлежно през 2016 година и 2018 година, даде публично начало на кинофорума. " Всяко произведение на изкуството има стойност единствено по себе си и не е просто гориво, което минава през водопровод ", сподели Шазел по време на конференция. Режисьорът носеше тениска с логото на стачкуващата колегия. 

Гилдията на екранните артисти забрани на членовете си освен присъединяване в продукции, само че и присъединяване в промотирането на филми. По тази причина Зендая не съумя да показа във Венеция кино лентата " Претендентите " на Лука Гуаданино. Американската продукция беше сменена от италианския филм " Командирът ". 

Липсата на американски звезди трансформира церемонията по откриването във фестивалния замък в извънредно италианско събитие.

Актрисата Шарлот Рамплинг връчи почетна премия на 90-годишната италианска режисьорка Лилиана Кавани. " Има сценаристки и режисьорки, които работят също толкоз добре, колкото и мъжете ", сподели Кавани от трибуната. Тя добави, че се е учила от режисьори като Виторио де Сика и Ингмар Бергман. 

В четвъртък " Ферари " на Майкъл Ман ще бъде едно от събитията в конкурсната стратегия. Биографичният филм е отдаден на създателя на марката и по изключение на американския артист Адам Драйвър бе позволено да участва на представянето във Венеция. В ролята на брачната половинка на Енцо Ферари е Пенелопе Крус. Във Франция филмът няма да бъде прожектиран в киносалоните, а ще бъде популяризиран от платформата " Амазон Прайм видео ". 

Друг предстоящ филм - " Маестро ", ще бъде прожектиран в границите на фестивала без наличието на Брадли Купър, който е и режисьор, и реализатор на основната роля. 
Тазгодишното издание на фестивала прави усещане и със завръщането на режисьори, упреквани в полово принуждение в предишното. Сред тях е 90-годишният Роман Полански, който живее в Европа след осъждането си в Съединени американски щати за полови връзки с малолетна преди повече от 40 години. Режисьорът на " Бебето на Розмари " е личност нон грата в Холивуд. През 2020 година Полански завоюва френската кинонаграда " Сезар ", макар че се сблъска с нови обвинявания в полово принуждение. Сега той е с светлините на прожекторите, защото кинофестивалът във Венеция ще покаже кино лентата му " Дворецът " отвън конкурсната стратегия. Самият Полански няма да участва. 

Уди Алън, на който киноиндустрията също обърна тил поради полови връзки с осиновената му щерка, ще показа 50-ия си филм " Късмет " ( " Coup de chance " ), сниман в Париж с френски артисти. 

Селекцията на фестивала показва 23 кино лентата в конкуренция за премията 'Златен лъв ". Отличието би трябвало да бъде връчено на 9 септември. 

Френският режисьор Люк Бесон, който е добре прочут и в Съединени американски щати, ще се завърне на кинофестивала във Венеция с кино лентата " Dogman ", който също е включен в конкурсната стратегия. Бесон, който е прочут с филмите " Петият детайл " и " Голямото синьо ", също беше отлъчен през последните години. Серия неуспехи, измежду които комерсиалният неуспех на суперпродукцията му " Валериан и градът на хилядите планети “, съвсем сринаха " ЕвропаКорп " - филмовата компания, която по първичните проекти на французина трябваше да съперничи на огромните американски киностудиа. През 2018 година Бесон се сблъска и с обвинявания в принуждение, повдигнати от актрисата Санд ван Рой. В последна сметка през юни тази година френският режисьор бе оневинен. На тазгодишното издание на фестивала Бесон се надява да обърне нова страница в кариерата си и новият му филм да се подреди до " Метро ", " Никита " и " Леон ". В основната роля в " Кучкарят " публиката ще види една от огромните очаквания на американското без значение кино - артиста Кейлъб Ландри Джоунс. Той завоюва премия за осъществяването си в " Нитрам " на кинофестивала в Кан през 2021 г. 

Три от филмите, включени в конкурсната стратегия, са продуцирани от Нетфликс. Сред тях е " El Conde " на чилийския режисьор Пабло Лараин.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР